Opakowania kartonowe w branży gastronomicznej – zastosowanie
Opakowania kartonowe, czy też te wykonane z grubszej tektury cieszą się ogromną popularnością. Ze względu na swoje uniwersalne zastosowanie mogą być wykorzystywane na różnych płaszczyznach — zarówno w życiu codziennym, jak i biznesie. Jedną z branż, która stosuje opakowania tekturowe na szeroką skalę, jest branża gastronomiczna.
Dlaczego karton?
Branża spożywcza jest jedną z tych działalność, w których szczególną uwagę przywiązuje się do bezpieczeństwa zarówno klienta, jak i samego towaru. Dlatego coraz częściej szkodliwe opakowania plastikowe ustępują miejsca opakowaniom kartonowym. Takie rozwiązanie niesie za sobą wiele zalet, o których nie sposób nie wspomnieć:
- Opakowania tekturowe nie wchodzą w reakcję z żywnością — takie pudełka w przeciwieństwie do plastikowych wykonane są materiału pochodzenia naturalnego, przez co nie zawierają w sobie szkodliwych substancji.
- Opakowania produktowe wykonane z tektury są trwałe, wytrzymałe i wbrew pozorom nie ulegają szybkiemu zawilgoceniu — można w nich z powodzeniem przechowywać żywność różnego rodzaju — od kawy, herbaty i słodyczy, po mrożonki.
- Koszt wyprodukowania opakowań z tektury jest znacznie niższy, niż opakowań plastikowych — tektura jest materiałem stosunkowo tanim zarówno jeśli chodzi o jej pozyskiwanie, jak i późniejszą obróbkę.
- Tektura jest eko — tektura to materiał w pełni biodegradowalny. Co więcej, czyste opakowanie po produkcie idealnie nadaje się do recyklingu, dzięki czemu może być ponownie wykorzystany.
Jak widać, opakowania produktowe dla branży gastronomicznej są przyjazne nie tylko dla samych produktów, ale także ich konsumentów, a nawet przedsiębiorców. Ważny jest również fakt, że produkcja takiego opakowania nie wpływa negatywnie na środowisko, a sam proces produkcji jest szybki i stosunkowo tani.
Zastosowanie opakowań kartonowych w gastronomii
Jak już wcześniej wspominaliśmy, opakowania kartonowe wykorzystywane są w różnych dziedzinach gastronomii. Pierwsze co przychodzi nam na myśl, to przede wszystkim charakterystyczne opakowania na pizze, bez których nie mogłaby się obejść żadna pizzeria. Ponadto stosowane są również w cukierniach, przy pakowaniu ciast, ciasteczek i innych słodyczy na wynos. Z pudełek kartonowych korzystają także restauratorzy serwujący dania na wynos.
Jednak opakowania kartonowe stosowane w gastronomii to nie tylko klasyczne prostokątne pudełka, ale także różnego rodzaju kubki, w których serwowane są wyśmienite ciepłe napoje, takie jak kawa, herbata, czy czekolada na gorąco.
Opakowania kartonowe z nadrukiem dla gastronomii
Kartonowe opakowania produkowane dla branży gastronomicznej mogą pełnić swego rodzaju reklamę firmy, usług oraz samych produktów. Karton jest bowiem materiałem, na który można łatwo, szybko i przede wszystkim efektownie nanieść druk — od loga, po grafikę.
Opakowania produktowe z nadrukiem bardzo często wykorzystywane są przez wspomniane już wcześniej pizzerie, restauracje, czy kawiarnie. Również produkty w sklepie opakowane w karton mogą pełnić funkcję reklamową, a przy tym informacyjną.
Doświadczony producent opakowań kartonowych
Jeśli prowadzisz działalność gastronomiczną i poszukujesz sprawdzonego producenta opakowań kartonowych to koniecznie zapoznaj się z ofertą naszej firmy PortaArt. Nasza lokalizacja mieści się w Poznaniu, jednak z naszymi opakowaniami docieramy do firm, instytucji i osób prywatnych na terenie całej Polski.
Wyprodukowanie opakowań produktowych nie stanowi dla nas żadnego problemu. Wspólnie dobierzemy odpowiednią gramaturę pudełek, ich wielkość oraz kształt. Dysponując rozbudowanym parkiem maszynowym, jesteśmy w stanie zaoferować naszym klientom opakowania kartonowe z nadrukiem najwyższej jakości. Skontaktuj się z nami, by poznać więcej szczegółów.